Biti dovoljno dobar roditelj = biti najbolji

dovoljno dobro

Biti dovoljno dobar roditelj = biti najbolji

Bio sam na toliko edukacija za roditelje, ni sam više ne znam čega se i kada pridržavati? Vjerojatno nisam dobar roditelj jer ja ovo ništa ne razumijem…? Danas sam tri puta rekao „nešto krivo“, hoće li to trajno utjecati na moje dijete? Kada i u kojim situacijama da nešto kažem ili ne kažem? Imam li ja uopće pravo na grješku (tako sam umoran…)?

Postoji velika šansa da se većina roditelja danas osjeća na ovaj način. U svjetlu brojnih teorijskih i savjetodavnih usmjerenja o tome kako biti roditelj, imamo potrebu upoznati Vas sa konceptom roditeljstva koji će Vam barem malo olakšati ove muke . Kako je to biti dovoljno dobar „good enough“ roditelj!

Good enough parent je koncept kojeg je prvi uveo britanski psihoanalitičar i pedijatar dr. Donald Winnicott kako bi obranio nas, obične ljude, od neprestanih intruzivnih upadanja profesionalne ekspertize u svaku molekulu našeg postojanja kao roditelja i obitelji.

Što znači biti „good enough“ roditelj?

Dovoljno dobar roditelj ne nastoji biti savršen pa ne traži savršenstvo ni od svoje djece

Živimo u šarolikom svijetu punom nesavršeno savršenih stvari i ljudi. Nitko nije savršen ni ne može to biti. Ako vjerujemo u savršenstvo to nam ne pomaže, potiče nas na samookrivljavanje i okrivljavanje drugih za to što ga nismo dostigli (a nedostižno je). Problemi i poteškoće su sastavni dio života, a mi biramo kako gledamo na njih.

U svakoj nepoželjnoj situaciji tražimo krivca, ali što ako tog krivca nema?

Good enough roditelji razumiju važnost preporuka stručnjaka, ali i prepoznaju da ne mogu uvijek uspjeti u svemu što su naumili primijeniti i dostići, daju si dozvolu za nesavršenost.

Good enough roditelj razumiju da je odnos fluidan i da ljubav prema djetetu može biti povremeno obojena i svim drugim, manje socijalno poželjnim emocijama. Uostalom, isto to osjećaju i djeca u odnosu s nama.

Priroda je podarila djeci otpornost, sve dok nismo sasvim zanemarili našu roditeljsku ulogu (a većina nas nije), djeca će biti dobro.

Dovoljno dobar roditelj traži u djetetu upravo ono što on/ona jest

Good enough roditelji ne misle da su djeca njihov nastavak, produkt i da je njihova ultimatilna uloga oblikovati vlastitu djecu u „onog nekog“. Oni vide svoje dijete kao cjelovito ljudsko biće od samih početaka, a svoju roditeljsku ulogu u tome da upoznaju i razumiju svoje dijete.

U odnosu roditelj-dijete obje strane su jednako važne, u jednakoj mjeri zaslužuju sreću, kreirati svoje osobne ciljeve i težiti im (sve dok ti ciljevi ne štete drugima). Postoji i neka raspodjela uloga: roditelj je veći, jači, spretniji u rasuđivanju i ima resurse koje dijete treba da bi preživjelo. Djeca, pogotovo manja, nisu toliko spretna u tome da argumentiraju i višedimenzionalno sagledavaju situaciju, stoga nije fer tražiti ih jasne razloge za sve. Good enough roditelj pokušat će razumjeti motive djeteta, njegove misli, cijeniti njegove želje. Ako i ne dođete do razloga, ponekad je dovoljno da ste tu u svakoj situaciji.

Dovoljno dobar roditelj u većoj mjeri brine o djetetovom doživljaju djetinjstva, a ne o njegovoj budućnosti kao odraslom

Prirodno je brinuti o budućnosti naše djece. Svi želimo da naša djeca izrastu u poštene, sretne, zdrave i ambiciozne pojedince koji mogu brinuti za sebe i druge. Ali good enough roditelji znaju – budućnost je odgovornost djece, oni su ti koji će postavljati svoje ciljeve i određivati puteve do njih. Uloga roditelja je omogućiti djetetu ugodno iskustvo djetinjstva. Djeca koja se osjećaju sigurno, osjećaju podršku nasuprot kontroli, da su vrijedni povjerenja – moći će usmjeriti svoju budućnost. Sretno djetinjstvo često vodi sretnoj odraslosti, a i obrnuto.

Dovoljno dobar roditelj osigurava djetetu pomoć, ali ne više od one pomoći koju želi i treba

Djeca dolaze na ovaj svijet sa željom za samostalnosti. Good enough roditelji razumiju tu potrebu i omogućuju djeci da učine sami ono što mogu učiniti, omogućuju djeci da probaju i pogriješe, što je sastavni dio učenja i iskustva. Pomažu djeci na njihovom putu, ali rijetko preuzimaju zadatke umjesto njih.

Dovoljno dobar roditelj je siguran da je dovoljno dobar

Dovoljno dobri roditelji ne preuzimaju slijepo savjete „eksperata različite vrste“ i nisu previše zabrinuti za tuđe komentare. Njihov cilj je pomoć djetetu i odnos s djetetom, a ne dokazivanje drugima svojih superiornih vještina i dostignuća roditeljstva. Good enough roditelji razumiju da se djetetov svijet ne vrti uvijek oko roditelja. Dječja ponašanja nisu uvijek motivirana time da nas zadovolje ili povrijede, već češće pokušajem pronalaska svog mjesta na ovom svijetu. Good enough roditelji nastoje razumjeti svoje dijete i znaju da njihovo dijete neće nužno razumjeti njih. Svi roditelji su nekoć bili djeca, ali djeca nikada nisu bili roditelji.

Izvor: Peter Gray Ph.D. (2015). The Good Enough Parent Is the Best Parent.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst koristio .

U Aurora Theti imamo brojne usluge podrške za djecu i roditelje (savjetovanje, razvojne procjene, testiranje, individualni rad).