Kako pripremiti dijete na susret sa psihologom?

Kako dijete s psihologom

Kako pripremiti dijete na susret sa psihologom?

Mnoga djeca i mladi se u svakodnevnici rijetko suočavaju sa pojmom psiholog što ih zbunjuje pri prvom dolasku toj “misterioznoj osobi”. Priprema na susret sa stručnjakom pruža djetetu osjećaj sigurnosti, održava povjerenje između djeteta i roditelja, šalje poruku podrške, umanjuje strahove i neizvjesnosti – priprema je važna!

U nastavku pročitajte preporuke kako pripremiti dijete na odlazak psihologu .

S djecom vrtićke dobi…

…raspravite o tome kome konkretno idete, kako se osoba zove i što radi (neposredno prije odlaska)

npr. Danas idemo teti Ani na igru. Teta Ana je psiholog, ona se igra s djecom i pomaže im da se osjećaju dobro, da se ne boje, snađu u vrtiću… (ovaj dio prilagodite ovisno o tome s čim dijete konkretno ima problem)

…raspravite o susretu kako bi dobio/la osjećaj uključenosti

npr. Što misliš kakve igračke ima teta Ana? Čega bi se volio/la igrati s njom?

…najavite kako susret izgleda i koliko će trajati (i tko će doći po dijete)

Iako dijete još možda nema razvijen pojam o vremenu raspravite koliko susret traje: puuuno ili malo igre, kada se kazaljke na satu poklope kod brojke 4… uključite dijete u dogovor, pitajte što misli o tome, to daje osjećaj sigurnosti 😊.

npr. Kod tete Ane ćemo doći zajedno i onda dođem po tebe kada se poigrate, za sat vremena, kada će biti 16h sata.

Ako je dijete posebno osjetljivo/bojažljivo:

  • zajedno sa psihologom procijenite da li je potrebno da ste uz dijete na prvom susretu
  • ponesite omiljeni predmet/igračku od kuće
  • možete poslati poruku djetetu da psiholog ima Vaš broj telefona i da Vas može nazvati ako mu hitno zatrebate (raspravite koje su to hitne situacije)
  • ponovite više puta kada i tko dolazi po dijete, držite se dogovora
  • nemojte otići u žurbi dok se dijete malo ne umiri
  • ne razuvjeravajte dijete: npr. nemoj se bojati, bit će ti super… umjesto toga podržite ga i ohrabrite: Vidim da se malo bojiš…hoćemo prvo zajedno vidjeti koje igračke ima teta Ana?

Kada dođete psihologu nemojte se bojati ući, pozdravite se i rukujte sa psihologom, izmijenite par riječi u prisutnosti djeteta bez žurbe, možete se kratko poigrati/raspraviti o predmetima u prostoru i, kada osjetite da je dijete spremno, otići uz najavu dolaska u određeno vrijeme. Većina teta Ana su jako senzibilizirane za to da pripreme i dijete i Vas tako da nemate straha 😊.

Djeci mlađe školske dobi…

…objasnite tko je to psiholog: osoba koja radi s ljudima, pomaže ljudima da se osjećaju bolje, podržava nas kada nam je teško, pomaže roditeljima da bolje razumiju djecu i obrnuto, da lijepo komuniciraju… Psiholog je zanimanje kao i svako drugo, neko neobično i novo, o kojem možda još nisi čuo, učio u školi… Možete dati primjer neke fora činjenice iz psihologije koja će biti zabavna djetetu, poput: Jesi li znao da su psiholozi otkrili da za sreću treba puuuuuno zagrljaja tijekom dana? Dođi da te zagrlim!

…objasnite kako susret izgleda: sa psihologom se možeš igrati, rješavati zadatke, raditi nešto kreativno, razgovarati. Psiholog ti može postavljati pitanja kako bi se bolje upoznali, a ti slobodno postavljaj pitanja i njemu, ako želiš.

Naravno, dogovorite vrijeme trajanja i najavite dolazak po dijete.

Adolescentu…

…možete reći da je odlazak psihologu prilika da se zajednički osnažite za suočavanje s nekim životnim izazovima, temama, poboljšate svoj odnos, da on/ona dobije podršku osobe s kojom može razgovarati o svemu pa tako i o Vama (npr. da vidimo kako ti možemo pomoći da ti učenje ne bude mučenje, da se osjećaš bolje…). Objasnite tko je psiholog: stručnjak koji osnažuje mlade i roditelje za suočavanje s izazovima, podržava našu unutarnju dobrobit, da se osjećamo dobro sa sobom i u društvu. Psiholog nam pomaže razgovorom.

Važno je normalizirati odlazak psihologu. Odlazak psihologu nije izvanredan događaj, već dobar alat za podršku. Navedite primjer razvijenih zemalja gdje je briga o našoj unutarnjoj dobrobiti učestala i uobičajena. Možete navesti poznate ličnosti koji redovito koriste usluge psihologa, pogotovo ako su to neke koje dijete zna/voli.

Pošaljite poruku povjerljivosti. Važno je objasniti da psiholog nije osoba koja je na nečijoj strani, da su svi podaci koje on/ona ispriča psihologu povjerljivi i ne dijele se s drugima, pa ni s roditeljima (svakako ne bez prethodnog dopuštenja mlade osobe). Dakle to je sigurno mjesto za sve teme o kojima će htjeti razgovarati.

Tražite podršku za sebe. Najavite i svoj odlazak psihologu da mlada osoba osjeti da ste i Vi spremni se aktivno suočavati s izazovima, raditi na sebi.

Dodatne informacije o kojima možete raspraviti:

  • Psiholog ne postavlja dijagnoze i ne daje lijekove, to radi psihijatar
  • Psiholog radi sa zdravim ljudima koji se trenutno suočavaju s teškim temama ili razdobljima u životu

Ako idete na psihološku procjenu (psihodijagnostika, testiranje) kod psihologa:

Objasnite da je psihologu kao stručnjaku važno da bolje upozna/razumije mladu osobu kako bi znao planirati zajedničke susrete, a testovi su alat za to. Testovi će pokazati na čemu psiholog i mlada osoba mogu zajedno raditi i otkriti potencijale mlade osobe. Testovi nisu dovoljni za procjenu, psiholog će provjeriti ono što je dobiveno na testovima s mladom osobom i unaprijed dogovoriti koje informacije trebaju znati i roditelji.

U Aurora Theti imamo brojne usluge podrške za djecu i roditelje (savjetovanje, testiranje, individualni rad, predavanja).